Норвегія виділить 1 мільярд норвезьких крон на ППО України

ЗРК IRIS-T

Уряд Норвегії виділяє додатковий 1 мільярд норвезьких крон для фінансування систем протиповітряної оборони України, зокрема на передачу Україні батареї ЗРК IRIS-T

«Українцям потрібно більше протиповітряної оборони, щоб захистити населення від російських бомб і ракет», — цитує слова прем'єр-міністра Йонаса Гар Стьоре, пресслужба Міністерства оборони Норвегії.

Для України підтримка протиповітряної оборони давно є пріоритетом. Росія постійно завдає ракетно-бомбових ударів по різних містах по всій Україні, в тому числі по лікарнях, чим спричиняє значну кількість жертв серед мирного населення.

«Жорстокі атаки, які ми бачили минулого тижня, показують, чому для українців так важливо мати більший захист від російських повітряних атак. У співпраці з Німеччиною Норвегія восени передасть Україні конкурентоспроможну батарею протиповітряної оборони IRIS-T», — сказав прем’єр-міністр.



Ця пожертва фінансується в рамках Норвезької програми підтримки Нансена в Україні.

Програма підтримки Нансена для України — це норвезька цивільна та військова програма підтримки на суму 75 млрд норвезьких крон на період 2023–2027 рр. Розподіл між цивільною та військовою підтримкою визначається щорічно відповідно до потреб України.

Норвегія є співголовою Коаліції морських можливостей України та членом як Коаліції військово-повітряних сил, так і Інтегрованої коаліції можливостей протиповітряної та протиракетної оборони.

«У трьох коаліціях, яким Норвегія вирішила надати пріоритет, ведеться велика робота. Одна з найважливіших речей, яку ми можемо зробити в коаліції протиповітряної оборони, це швидко доставити військову техніку в Україну. Норвегія вносить великий внесок у протиповітряну оборону України, а також є розробником системи протиповітряної оборони NASAMS», — сказав міністр оборони Бйорн Арільд Грам.



Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну розпочалося 24 лютого 2024 року, водночас російська агресія триває понад десять років — з 2014 року. В умовах обмежених ресурсів, Україна намагається балансувати між жорсткою мобілізацією, економічним бронюванням та справедливим механізмом надання відстрочок від призову. Боротьба з бюрократією та корупцією, широке впровадження цифрових рішень у процеси оборонних закупівель, фінансування державних програм, обліку військовозобовʼязаних, рекрутингу та мобілізації, управління бойовими діями та надання соціальних гарантій ветеранам — пріоритети роботи команди Міністерства оборони. Все це має наблизити перемогу України. Проте за різними оцінками війна з росією може тривати ще десять — двадцять років, і одна Україна стільки не витримає, тому вирішальне значення має допомога НАТО та інших країн вільного світу. Тільки разом можна перемогти російський терористичний режим, який вивів воєнні злочини на рівень державної політики. Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам!